Villard Estate (Le Chardonnay)

Wat is ons ABC-systeem
Villard Estate
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Le Chardonnay
Jaartal:
2011
Regio:
Casablanca Valley
Land:
Chili
Dominant druivenras:
chardonnay
Proefcommentaar:

Al in 1989 richtte Thierry Villard, momenteel erkend als één van de sterkhouders in Casablanca Valley en al enkele jaren geassisteerd door zoon Jean-Charles (a.k.a. Charlie), deze eerste familiaal gerunde wijnboutique in Chili op. Hij begreep eerder dan veel concurrenten het potentieel van dit wijngebied dat in de greep van de Stille Oceaan en de verkoelende zeewinden blijft, waardoor de druiventrossen traag maar optimaal kunnen rijpen.

Deze 100% Chardonnay, die ongeveer een jaartje op (nieuwe én gebruikte) eiken vaten mocht logeren om diepgang én finesse te winnen, is daarvan een mooi bewijs, zeker omdat voor deze cuvée uitsluitend de barrels met het beste fruit in het eindproduct terecht kwamen.

Het resultaat in ons glas blijkt een zonnig goudgele, royaal tranende wijn met aan de neus aroma’s van vooral witte bloemen, een lichtjes toasty eiktoets, vanille, blonde tabak en vooral witte/gele perzik, helemaal in de klassieke bourgognestijl. Daarna qua smaak enorm romig en sensueel, opnieuw met een fijne fumé en pakken rijpe perziken en nectarines, maar ook citrusfris. Lange, noterige afdronk.

Wie van evenwichtige witte bourgogne houdt, moet ook door deze Chileen door de knieën gaan. Zoals zijn neefjes uit de Côte d’Or liefst serveren rond 10 à 12°C, vooral bij kreeft, langoestine, gestoomde tarbot of tong met stevig sauswerk, romige kazen, Mediterrane kalfsbereidingen en pasta’s/risotto met paddestoelen en/of truffels. 

 
Best drinken:
2013 tot 2016
Gastronomie:
Richtprijs:
€15.97