Vignoble Dinocheau

Wat is ons ABC-systeem
Dinocheau
Cuvée:
Cuvée Game
Jaartal:
2009
Regio:
Vin de France
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
Gamay
Proefcommentaar:

 

Andermaal het lekkerste bewijs dat een appellatie tegenwoordig relatief is, want ook deze op papier ‘simpele’ Vin de France blijkt een klasbak.

Overgrootvader Léon Dinocheau legde het familiale domein aan begin vorige eeuw in Touraine, op de Noordelijke oever van de Cher in Monthou-sur-Cher. Maar het was opa Guy die de wijncultuur écht uitbouwde. Pure handenarbeid toen, geholpen door paardenkracht. Vader Daniel herstructureerde daarna de ganse wijngaard en bouwde o.a. de eerste chai in de jaren ’80, begon voor het eerst ook ‘in flessen’ de familiewijn te verkopen.

Maar nu staat de nieuwe generatie (Laurence en Fabien Dinocheau) aan het roer en van een perceel met héél oude druivelaars – dus lage opbrengsten plus zes maanden eikopvoeding -  willen ze echt iets spectaculairs maken, bovendien ecovriendelijk via een lutte raisonnée. Omdat ze zich niet langer willen vereenzelvigen met het nogal beschadigde imago van Gamay de Touraine, kiezen ze radicaal voor het Vin de France-label. Om dàn hun goesting te doen.

Met positief resultaat: felrode, gul tranende kleur met eerst een licht-florale neus van o.a. pioenrozen en rode-vruchtenpasta. Verrassend vlezig en fluweelzacht in de mond, maar tegelijk pittig en levendig fris, met impressies van versgeplukte kersen, rode besjes en een animale en minerale finale. Puur en hyperfris, nu al heel lekker.

Schenk deze voor deze regio ongeziene cru - echt één van de meest complete Gamays die we de voorbije jaren proefden en een revelatie voor wat dieze variëteit kan - rond 13 à 14°C. Vooral bij artisanale charcuterie, vegetarische gerechten, gegrild varkensvlees, gevulde kalkoen, T-bone steak en romige kazen.

 

Best drinken:
2012 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€14.30
Verdeler: