Vietti (Arneis)

Wat is ons ABC-systeem
Vietti
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Roero Arneis
Jaartal:
2012
Regio:
Roero Arneis
Land:
Italië
Dominant druivenras:
Arneis
Proefcommentaar:

Ik zal het maar eerlijk bekennen: de Arneis behoort zelden tot mijn favorieten. Deze Piemontese druif – wiens doopnaam niet toevallig zoveel betekent als ‘kleine lastige’, wegens zo moeilijk te cultiveren dat het ras haast uitgestorven was - resulteert immers te vaak in nogal zware, overrijpe zelfs wat rustieke wijnen.

Maar dat is buiten Vietti gerekend, die deze ‘unwooded’ maar sappige, aromatische én moderne cuvée bottelt van zijn 25 jaar oude druivelaars, gelegen in hartje de Roero-zone.  Na de bleekgele kleur volgt een heerlijk parfum van witte perzik, witte bloemen (iris), abrikoos en amandel. Spectaculair mooie aciditeit en tegelijk toch rijp van textuur, met vooral gekonfijte citrusvruchten en meloen in de hoofdrol,  extreem sappig. Munt in de (lange) afdronk.

Serveer deze elegante, levendige Arneis rond 10°C, niet alleen als aperitief, maar ook bij Sint-Jacobsvruchten, gemengde salades, kreeft-in-eigen-nat, kalfszwezerik, pasta alle vongole en gevogelte in roomsaus. En laat u echt niet afleiden door de hogere prijsvork, want hij is het dubbel & dik waard.

Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€18.15