Quinta Sardonia

Wat is ons ABC-systeem
Quinta Sardonia
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
QS2
Jaartal:
2010
Regio:
Vino de la Tierra de Castilla y Léon
Land:
Spanje
Dominant druivenras:
Tinto Fino, cabernet sauvignon
Proefcommentaar:

 

Op papier: een landwijn uit een appellatie die stukken van de oude DO’s Valdepeñas en La Mancha overkoepelt, net aan de westelijke grens van de Ribera del Duero.  Maar in de praktijk één van de nieuwe Spaanse sterren, want gecreëerd door Peter Sisseck, het brein achter o.a. de nu legendarische en peperdure icoonwijn Dominio de Pingus.

Voor 90% samengesteld uit de lokale Tempranillo of Tinto Fino, die circa 12 maanden op eiken vaten van Franse origine mocht aanrijpen. Bovendien eindprodcut van een biodynmische druivencultuur.

Wat een kanjer! Duivels donkerrood, zonder één spoortje slijtage. Boeket waarin eerst gegrilde hazelnoten en fijne cederboisé, dan praliné, zoete ceder, Bourbon-vanille, wierook, kaneel en pruimenjam. Verrassend stevig en germ in de mond, noterig, dus duidelijk in de greep van de gerookte eik, maar daarachter reeds de eerste tonen van een aangenaam rijpe fruitfactor (bramen, blauwe bosbes), zwarte peper, cacao, zoethout plus een lange afdronk met truffel-impressies.

Zo zien we maar hoe de term ‘landwijn’ relatief is en eigenlijk niks betekent binnen de échte smaakhiërarchie. Te genieten rond 16/17°C, bij riviervis of paling in stevige wijnsaus, mediterrane stoofschotels met varken of rundsvlees, lamszadel en klein wild. 

Best drinken:
2014 tot 2017
Gastronomie:
Richtprijs:
€22.10