Jacobsdal (Pinotage)

Wat is ons ABC-systeem
Jacobsdal
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Pinotage
Jaartal:
2010
Regio:
Stellenbosch
Land:
Zuid-Afrika
Dominant druivenras:
Pinotage
Proefcommentaar:

Pinotage is en blijft natuurlijk de meest ‘Kaapse’ druivensoort van Zuid-Afrika, reeds in 1925 ontworpen als kruising tussen de Pinot Noir en Cinsault. Pinotage is echter vooral ook een kameleondruif, want kan in diverse stijlen en smaken voorkomen.

Deze cuvée, gemaakt door de Dumas-familie op hun 260 hectare tellende domein (waarvan 92 hectare beplant met wijnstokken), vormt alleszins een mooi visitekaartje voor deze variëteit.  Zoals hier vaak gebeurt worden de druivelaars niet via een draadsysteem geleid, maar gaat het om zogeheten ‘bush vines’, dus eerder ‘wild’ groeiende planten die wel drastisch worden gesnoeid, zodat de opbrengsten laag, maar de fruitconcentratie hoog wordt. Proces dat nog eens versterkt wordt door het gebruik van de natuurlijke gisten, de 1 à 1,5 jaar eiklagering of het feit dat de wijn niet gefilterd wordt, dus natuurlijker in de fles belandt.

Die kwaliteitsaanpak proeven we meteen: na de briljante robijnrode kleur, volgt een boeket dat barst van rijpe veenbessen, Turks fruit, vanille, gegrilde noten en oosterse specerijen. Enorm vlezig vervolgens qua smaak, opnieuw dik in het vooral fruit zittend (kersen, pruimen, moerbei), voorzien van een sappige frisheid en met een discrete kruidigheid van cederhout. Zijdezachte, mooi versmolten tannines.

Een wijn die, geserveerd rond 15/16°C, nu al heerlijk piekt, maar nog enkele jaren glasplezier bezorgt, zeker in gezelschap van lamszadel, kwartel, pastagerechten, Mechelse koekoek, kazen met harde korst, casseroles en wildstoofpotjes. 

Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€11.50
Verdeler: