Girolamo Russo (A Rina)

Wat is ons ABC-systeem
Girolamo Russo
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
A Rina
Jaartal:
2011
Regio:
Etna Rosso
Land:
Italië
Dominant druivenras:
Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio
Proefcommentaar:

Wijn van de Etna-flanken is tegenwoordig – letterlijk en figuurlijk? – ‘hot’ in Italië en Girolomo Russo wordt in dat verband beschouwd als één van de allerbeste wijnmakers in deze vulkanische appellatie. Er wordt wereldwijd gevochten voor zijn kleine productie.

Deze cuvée is zijn instapmodel, maar dan op een verbluffend hoog niveau. Een druivenselectie van de noordelijke hellingen van de Etna, gedomineerd door 90% Nerello Mascalese en 10% Nerello Cappuccio, gedurende 14 maanden gerijpt in (herbruikte) Franse eiken vaten. Per oogst worden er maar hooguit 6.500 flessen van geproduceerd.

Na de fonkelende, transparant granaatrode kleur met wat beginnend tuilé langs de rand, volgt een enorm fruitrijke neus, waarin we o.a. Turks fruit en rode/zwarte bosbessen herkennen plus een duidelijk florale en lichtjes aardse toets, haast als bij een mooie bourgogne. Die indruk wordt nog versterkt in de smaak, die boordevol fijn en perfect rijp bosfruit steekt, maar ook rode aalbes, Morello-kersen, amandelen en een enorm levendige, sappige aciditeit. Enorm fluwelig qua textuur, uitmondend in een lange en vooral minerale finale.

Schenk deze verrassende – en bovendien biologisch gemaakte -  fruitbom rond 14 à 15°C, vooral bij risotto met paddestoelen, hazenpeper, wild konijn, everzwijnragoût, rijpe kazen en pasta’s met rijke vleessaus.  

Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€16.88