Gérard Depardieu

Wat is ons ABC-systeem
Gérard Depardieu
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Rouge
Jaartal:
2011
Regio:
Côtes du Roussillon
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
syrah, Carignan, Grenache
Proefcommentaar:

 

Of u Depardieu nu respectievelijk een fantastische rasacteur, een fiscale vaandelvluchtige, een slimme marketeer die altijd een celebrity-bonus verwerkt in zijn wijn of een dronkenlap vindt, dat heeft in se niets te maken met de flesseninhoud. Het kan best zijn dat u er niet voor valt, maar wie graag een fruitfluwelige en moderne wijn in het glas ontdekt in die typische sensuele Magrez-stijl (Magrez is de zakenpartner en beschermheer van Depardieu), dan zal u snoepen van deze Roussillon.

Vergeet dus de foto en de egotripperij op het etiket en focus op de flesseninhoud. En richt u op deze blend van  70% Syrah, 15% Carignan en 15% Grenache, die 18 maanden in nieuwe Franse eiken vaten lagerde op dit domein nabij Estagel met zijn schisterijk terroir, zo’n 20 km van Perpignan. Opvallende info: dit is het eindproduct van een ultralaag rendement van amper 19 hl/ha, waar andere domeinen in de regio fluitend 2 tot 3 keer deze opbrengst realiseren.

Eerst ontdekken we een briljante robijnrode kleur, direct gevolgd door een attractief, eerder elegant parfum van Turks fruit, nougat, praliné, jeneverbes en tijm, naast zeker niet te opdringerige eikfumé. In de mond werkelijk vloeibaar satijn, met zeer rijp, naar het gekonfijte neigende rode fruit, werkelijk zijdezachte tannines, gegrilde hazelnoten, hints van cacao en opnieuw die typische garrigue-impressies van onder meer tijm en rozemarijn. Het hout lijkt helemaal versmolten met het rijke fruit.

Eigenlijk nu reeds heel lekker en fruitcharmant, wat de Fransen zo mooi als ‘gourmand’ omschrijven. Serveer deze modern gestileerde wijn, die gezien zijn maker automatisch ook een ‘conversation piece’ wordt – let maar eens op de reactie van de puristen die de streek zogezegd als hun broekzak kennen - , rond 16°C. Met name bij couscous en tajines, gebakken duifje, kwartel met rozijnen, risotto (met paddenstoelen of tomaat), lamsschouder, ossehaas met kruiden of paprika’s gevuld met gehakt.

Best drinken:
2013 tot 2016
Gastronomie:
Richtprijs:
€14.98