Food Pairing wordt de sleutel

 
Er beweegt veel in de wijnmarkt, ook bij onze grootdistributie. Eén van de spelers die zich de laatste jaren steeds meer een wijnimago aanmeet, is Makro. Vooral in het goedkope prijssegment, zoals de laatste edities van de wijnkoopgids ‘De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro’ objectief illustreerde. Daarom deze vraag aan Bert Van Dyck, Category Manager Wines & Spirits bij Makro Belgium en actief in dit drankensegment sinds 1989: hoe ziet hij de vraag bij consumenten én het aanbod evolueren?
 
“We hebben inderdaad heel hard gewerkt om een geschakeerder maar nog steeds betaalbaar assortiment wijn samen te stellen. En wat die soms scherpe prijzen betreft, kan ik daarbij uiteraard mee profiteren van de buying power van de totale Metro Group. Dat besef ik maar al te goed. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld een Rias Baixas – de Albariño  is één van mijn lievelingsdruiven - of de Mencia in België introduceren aan een verrassend lage prijs. En zo consumenten laten kennis maken met druivenvariëteiten die ze anders misschien nooit spontaan zouden ontdekken.”
 
“Ik volg de wijnmarkt professioneel al van 1989 en ik zie toch frappante verschuivingen. In het begin was alles inderdaad uitsluitend Frans gekleurd. Nu zie ik, alleen al in Europa, vooral een land als Spanje enorm ‘bougeren’. Dat merken we ook in onze verkoopcijfers. Neem nu een bekende appellatie als Rioja. Toen ik bij Makro begon, hadden we vooral private labels, maar geleidelijk werd het aanbod uitgebreid met namen als Marqués de Riscal, Faustino, Bodega Muriel, enzovoorts. Dat ik Rioja als voorbeeld noem, is niet toevallig. Dat lijkt me immers een regio waar je tegenwoordig heel mooie wijnen tegen een nog deftige prijs kan aankopen, die bovendien vaak een brede waaier aan stijlen en smaken bestrijken.”
 
“Maar misschien wel de grootste trend van de voorbije periode is dat heel veel consumenten weg zijn gegroeid van de klassiekers Bordeaux en Bourgogne. Bordeaux heeft het vooral lastig omdat het aanbod voor veel consumenten te complex is, te duur of kwalitatief zelfs niet goed genoeg in vergelijking met andere productielanden. Bourgogne kampt dan weer vooral met een prijsprobleem: als je een goeie Pinot Noir of Chardonnay wil, moet je al veel betalen. En hun aanbod blijft beperkt.”
 
“Ik heb in mijn carrirère ook de kwaliteit van de goedkopere wijnen steeds beter zien worden. Vroeger had je inderdaad in dit goedkopere segment relatief veel producten die eigenlijk niet echt drinkbaar waren, maar tegenwoordig wordt het merendeel technisch veel beter gemaakt. Dat geldt zeker ook voor wit, waarnaar in Vlaanderen de vraag toch erg hoog is, véél meer dan in het zuiden van België.”
 
“Maar vergis u niet: ook rosé draait nog steeds prima en het marktaandeel bij ons groeit zeker. Dat merk ik ook als je op een zonnige dag naar de terrasjes kijkt: veel mensen, vooral vrouwen, drinken dan met plezier een koele rosé. Cava blijft populair, maar toch heb ik het gevoel dat deze bubbels commercieel in de horeca wat over hun hoogtepunt zijn. Dat heeft deze Spaanse bubbel vooral aan zichzelf te danken. Als je ziet wat voor lage kwaliteit er soms onder het Cava-label wordt aangeboden of hoeveel sommige horecazaken voor een glaasje vragen, begrijp je direct dat veel consumenten dat niet langer blijven pikken. Toch zien we bij ons, na een dip vorig jaar, de verkoop ervan opnieuw groeien. Vooral als we een speciale promotie doen: dan vliegen de dozen bijna buiten!”
 
“Vergeleken met pakweg 10 à 15 jaar geleden, is de hedendaagse consument ook enorm in de ban van food pairing. Iedereen wil tegenwoordig ook  door de wijnhandel, net zoals bij een sommelier op restaurant, geadviseerd worden welke wijn het best past bij hun kip Provençale, hun mosselen of rundsvlees met stevige saus. Die informatievraag neemt echt constant toe en daar zullen we allemaal nog meer op moeten inspelen.”
 
“Wat me tot slot ook opvalt is dat sommige mono-cépages nog altijd onderschat worden. Zo hou ik persoonlijk enorm van Syrah of Grenache. Vreemd is echter dat, wanneer die 100% puur als Pays D’Oc worden gebotteld, ze vrij moeilijk verkopen. Maar worden deze variëteiten gemengd in bijvoorbeeld een fles Rhône, dan gaat de verkoop wél vlotjes. Ik blijf dat een gek fenomeen vinden.”
 
Bert Van Dyck, Category Manager Wines & Spirits bij Makro Belgium
www.makro.be