Dump eens een sommelier

 
De kater van deze maand – een negatieve bekroning voor professionals die rond het product wijn zwaar blunderen of ronduit ridicuul reageerden - gaat (voorlopig) naar onze noorderburen.
 
En meer bepaald naar de directie van het Amstel Hotel in Amsterdam die één van haar sommeliers ontsloeg omdat hij blijkbaar iets te enthousiast met zijn vak en wijn bezig was.
 
Ontslag dat gelukkig recent door de bevoegde rechter werd afgewimpeld.
 
 
De feiten? De sommelier in kwestie, die reeds 33 jaar dienst bij het hotelketen op de teller had staan, werd verweten dat hij “dronk op het werk”. In de nacht van 18 op 19 november 2013 verzorgde het hotel immers de catering en het diner voor de Marie Claire Awards in Carré.
 
Na afloop kwam een leidinggevende zelfs eventjes met het personeel proosten – een biertje plus een sandwich: het blijven nu eenmaal Nederlanders - op een zeer geslaagde avond, waarna iedereen weer  aan de slag ging. De sommelier dronk die avond echter niet van het meegebrachte biertje, maar nam een slok wijn en bood ook een collega een glas aan.
 
En meteen was de kat op de koord: hij werd op staande voet ontslagen wegens zondigen tegen de huisregels, die het verbieden tijdens de werkuren alcohol te consumeren. Ook in 2012 had de man al ‘een waarschuwing’ gehad. Het management zwaaide verder met negen belastende verklaringen van collega’s over het drankgedrag van de sommelier.
 
Boontje komt om zijn loontje
 
Gelukkig was er dus recent een ‘nuchtere’ rechter die dit  spelletje doorhad.
 
Zo bleek er van al die getuigenissen à charge weinig of niets over te blijven. Slechts ééntje had in eerste instantie inderdaad geklaagd, terwijl de rest na het ontslag blijkbaar werd ‘geforceerd’ om ook negatieve opmerkingen te ventileren.
 
De rechter besloot ook dat drinken tijdens de werkuren inderdaad wel verboden is, maar niet per se geldt voor iemand die normaliter professioneel met drank bezig is. Bovendien vond hij het vergrijp niet ernstig genoeg voor zo’n direct ontslag. En tussen haakjes: het ging hier duidelijk niet om een bacchanale waarbij het personeel zich Lazarus zoop, maar om een mini-glaasje na een stressvolle én succesvolle activiteit.
 
Kortom: een storm in een glas wijn. Vermoedelijk met kostenbesparing in het achterhoofd, want door zijn anciënniteit verdiende de ontslagen sommelier bijna 4.000 euro bruto per maand. Volgens de gedupeerde zelf zocht zijn werkgever dus inderdaad “een stok om de hond mee te slaan” en op die manier de loonlasten wat te verlichten.
 
De boemerang vloog dus terug richting het Amstel Hotel. Door dit vonnis moet het hotel de sommelier opnieuw in dienst nemen en bovendien zijn achterstallig salaris uitbetalen, met een dwangsom die tot 75.000 euro kan oplopen.
 
Daar drinken we op!
 
Frank Van der Auwera