Domaine Roche-Audrun (Blanc)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine Roche-Audrun
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Blanc
Jaartal:
2012
Regio:
Côtes du Rhône
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
Grenache Blanc, viognier, Clairette
Proefcommentaar:

 

Witte kwaliteitswijn uit de Côtes du Rhône die bovendien betaalbaar blijft is eerder uitzondering dan regel, want deze regio blijft overwegend rood gekleurd. Maar deze cuvée, die voor een derde op eiken barriques werd opgevoed en ‘sur lies’ (op de gistdroesem), bewijst dat het wél kan.

Als er tenminste een getalenteerd wijnmaker verantwoordelijk is, zoals Vincent Rochette. In 1998 verliet deze de lokale coöperatie om de familiale wijngaard te exploiteren, aangeplant met vieilles vignes. In 2006 is Vincent zelfs beginnen werken volgens de principes van de biodynamische wijnbouw en de kosmische kalender van Rudolf Steiner.

Verwacht echter geen mystieke wijn, maar een door 60% Grenache Blanc gedomineerde cuvée die start met een glanzende mediumgele kleur en een fijn, perfect rijp boeket waarin gele perzik, acacia en saffraan de toon zetten. In de mond opnieuw veel floraliteit – hier spreekt de 25% Viognier-druif! - maar ook pittige mineraliteit, met sappige abrikoos en perzik als voornaamste fruitfactor. Bovendien uitgerust met een zeer levendige fraîcheur plus een krijtige, behoorlijk lange afdronk.

Een wijn kortom die verlangt naar begeleidende gerechten, zoals tarbot of tong in beurre blanc, gebakken Sint-Jacobsvruchten, kalfsmedaillon, zwezeriken, parelhoen en medium-gerijpte kazen. Schenk hem wel rond 10 à 11°C. 

Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€10.95