Domaine Richeaume (Tradition Rouge)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine Richeaume
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Tradition Rouge
Jaartal:
2011
Regio:
Vin de France
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
cabernet sauvignon, Grenache, syrah
Proefcommentaar:

De relativiteitstheorie van erkende appellaties wordt bewezen door deze cru, die wettelijk ‘maar’ als Vin de France door het leven mag, maar zonder problemen dubbel zo dure flessen van hun bodem blaast. De Franse bureaucratie straft inderdaad authentieke wijnmakers vaak met een ‘degradatie’, terwijl ze soms superieure producten bottelen.

Een fantastische dwarsligger dus, maar technisch inderdaad perfect gemaakt, o.a. via de inschakeling van de zwaartekracht in plaats van mechanische processen tijdens de vinificatie, een lang contact met de druivenschil of zijn goed gedoseerde rijping op (reeds gebruikte) eiken vaten gedurende een jaar.

Want dit domein, gelegen in hartje van Aix-en-Provence op een bijzonder kalkrijke terroir, is een evenement in ons glas. Briljant medium-robijnrood, met een zeer expressief parfum van o.a. geroosterde noten, kokosmelk, Bourbon-vanille, marsepein maar vooral ook rijpe rode vruchten. Ook in de mond aanvankelijk lichtjes boisé, maar dan vooral een suave, rijpe fruittextuur, vol vlezigheid, duidelijk kind van een heel lange, geconcentreerde opbrengst. Lange afdronk met een minerale onderbouw.

Serveren rond 16 à 17°C bij gegrild varkens -of lamsvlees, een steak au poivre of klein wild. Eén tip nog. Dit smaakt nu al zo charmant dat u er moeilijk af kan blijven, maar wees gerust: kelderpotentieel en complexiteit zijn aanwezig.

 
Best drinken:
2013 tot 2017
Gastronomie:
Richtprijs:
€15.95