Domaine Lafage (Les Centenaires blanc 1)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine Lafage
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Les Centenaires Blanc
Jaartal:
2011
Regio:
Côtes du Roussillon
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
Grenache Blanc, Marsanne
Proefcommentaar:

Op dit domein weet men duidelijk hoe voortreffelijke, tevens betaalbare wijn te produceren. Heerlijk fonkelend citroengeel. Dan een licht exotische geurstart, met vooral ananas, mango, saffraan, witte bloemen (iris) en vooral ook een  zeer beheerste, fijne boisé toets.

Deze cuvée, in hoofdzaak afkomstig van Grenache blanc-druiven geplukt in een honderdjarige wijngaard  - met zicht op de Middelllandse Zee  die bezaaid ligt met de typische grote ronde keien (galets roulées) - is een plezier om te drinken. Hij wordt voor 70% in inox-kuipen opgevoed en verblijft slechts voor 30% kort (5 maanden) op Franse eiken vaten, zodat het  hout hier geen vuist maakt.

Dat blijkt overduidelijk in de smaak: veel body en generositeit, met impressies van bergamot, verse ananas, perzik, gekonfijte papaja en bananensmoothie, mondvullend en vet, maar tevens voorzien van een prachtige aciditeit van citruszeste en gember. Minerale finale.

Echt zo’n gastronomische allrounder met een verstandig eikgebruik dat het fruit niet wegdrumt. Duidelijk ook eindproduct van bewust laag gehouden rendementen (30 hl/ha zo blijkt achteraf). Lijkt dan ook stukken duurder dan zijn actuele prijs. Ideaal bij tarbot of tong in een rijke, romige saus, kabeljauw in papilotte met venkel, langoeste/kreeft, kalfsvlees of poulet de Bresse. Een cuvée die tussen haakjes ondertussen ook grossiert in 90+-scores en gouden 

 
Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€9.95