Domaine Lafage (Cuvée Nicolas)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine Lafage
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Cuvée Nicolas
Jaartal:
2010
Regio:
Côtes du Roussillon
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
Grenache
Proefcommentaar:

Deze 100% Grenache, bovendien van oude druivenstokken, is een catastrofe voor wie graag zijn flessen lang bewaart: want eens hiervan genipt, snak je gegarandeerd naar het volgende glas en zal ook de rest van de voorraad helaas aan ijltempo slinken. Want dit blijkt zo ontzettend sexy, suave én lekker, van kop tot teen fruitplezier, afkomstig van fruit uit een wijngaard met zijn eigen microklimaat aan de voet van de Pyreneeën, 400 meter boven zeeniveau.

Wat ontdekken we? Transparant kersenrood, intens fonkelend en met veel tranenacrobatie tegen de glaswand. Lekker swingend boeket waarin o.a. licht- gesausde tabak, rode pruimen, bramen, verse tijm en cacaopoeder. In de smaak ook opnieuw impressies van tabak en verse specerijen in de onderlaag, maar vooral een bovenbouw van lekker rijpe, sensuele rode/zwarte vruchten à volonté (cassis, kers, framboos,..), supersappig en fluwelig, met een peperig staartje en soepele tannines.

Grenache-fun in de fles kortom, zo puur als maar mogelijk. Duidelijk eindproduct van lage rendementen en de oudere wijnstokken. Wel wat koeler schenken dan uw klassieke rode wijn – 14 à 15°C lijkt ons perfect – en aan tafel gebruiken als geniet-cru om af te kicken van de werkstress, of serveren bij artisanale charcuterie, stoofpotjes, lamskoteletjes, gestoofd konijn, kip met look, zelfbereide hamburgers en alle denkbare grillades.

Als dit u nog niet overtuigt: Parker werd er wild van en gaf er 92/100, zelfs in deze bescheiden prijsvork.

Best drinken:
2013 tot 2014
Gastronomie:
Richtprijs:
€9.79