Domaine du Grand Crès (Cuvée Majeure)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine du Grand Crès
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Majeure Rouge
Jaartal:
2010
Regio:
Corbières
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
syrah, Grenache
Proefcommentaar:

 

Hoe is dit toch mogelijk dat het professionele verleden van een wijnmaker blijft meespelen, zelfs wanneer hij verkast naar een totaal andere appellatie of regio?  Toen we het boeket ontdekten, dachten we unaniem dat we een bourgogne hadden ontkurkt, want na de normaal geëvolueerde, fonkelende robijnrode kleur volgt een parfum à la Pinot noir, met coulis van rode bosbessen, gekonfijte kers, fumé en een fijne florale toets.

Toch hebben we hier te maken met een Corbières van het Lagrasse-terroir, een hoogvlakte rijk aan kalk en klei op zo’n 300 meter boven zeeniveau, zelfs met 90% Syrah-druiven als basis. De verklaring? Drijvende kracht achter deze cru blijkt Hervé Leferrerer, die enkele jaren beheerder/régisseur was van… Domaine de la Romanée Conti. Blijkbaar heeft hij daar knowhow verzameld die nu vertaald wordt in Corbières.

Maar puristen, wees gerust: in de mond komt het zuiderse temperament meer naar voren, zij het steeds met een elegantere, fluwelen fruitstructuur dan er traditioneel uit deze appellatie vloeit. De smaak is indrukwekkend lekker: eerst weer lichtjes gerookte eik, gevolgd door impressies van zwarte thee, vlezige woudvruchten (cassis, myrtilles), oosterse specerijen en rijpe tannines, een wolkje chocolaté. Uitmondend in een lange, hazelnoterige finale. Ook opvallend: een enorme fraîcheur.

Schenk deze finessewijn rond 16°C, vooral bij everzwijn, patrijs, fazant, filet pur, lamstajines of wild konijn. 

Best drinken:
2012 tot 2016
Gastronomie:
Richtprijs:
€16.95