Domaine de Cristia (Les Garrigues)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine de Cristia
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Les Garrigues (Vieilles Vignes)
Jaartal:
2012
Regio:
Côtes Du Rhône
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
Grenache
Proefcommentaar:

 

De Rhône-vallei is en blijft toch een schatkamer van wijnen die vaak barsten van het fruit en de zon. Neem nu dit familiedomein dat recent tot de wereldtop doorbrak, zeker toen Robert Parker het omschreef als '... a potential new superstar of Châteauneuf-du-Pâpe'.

Decennia lang verkocht men alles in bulk, maar sinds in 1999 de 3de generatie Grangeon het domein runt, is de hele productie er ‘mise au domaine’ en schoot de kwaliteit mijlen omhoog.

Die kwaliteitssprong wordt zeker geïllustreerd door hun instap-Rhône, een cuvée - samengesteld uit druiven van méér dan 50 jaar oude Grenache-stokken - die voor 50% op Inox en 50% op barriques verbleef gedurende 10 maanden.

Het resultaat overstijgt zijn prijsniveau: frisrood en fonkelend transparant qua kleur, met een fruitguitig parfum van cranberry, framboos en een vleugje anijs plus tijm. Vlezig en sappig in de mond, met een samenspel van rode pruimen,  bosaardbei en gekonfijte kers plus een fijne garrigue-toets. Reeds versmolten, rijpe tannines.

Serveer deze suave, lekkere wijn voldoende koel (rond 14°C, maximaal 15°C) bij onder andere tournedos, T-bone steak, cassoulet, pot-au-feu, Babi Panggang of varkenshaasje in bladerdeeg.

Best drinken:
2014 tot 2016
Gastronomie:
Richtprijs:
€12.70