Domaine Bernard Fleuriet & Fils (La Baronne)

Wat is ons ABC-systeem
Domaine Bernard Fleuriet & Fils
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
La Baronne
Jaartal:
2011
Regio:
Sancerre
Land:
Frankrijk
Dominant druivenras:
sauvignon blanc
Proefcommentaar:

Een eikgelagerde Sancerre: het was zelfs voor veel proevers in ons team een maiden trip. Maar het resultaat overtuigde iedereen, ook al is deze cuvée hors classe binnen zijn appellatie.

De Fleuriet-familie kocht de wijngaarden in 1995 in het dorp Bué en meer bepaald vooral in de Terre Blanche-zone, waar het terroir bestaat uit dikke lagen klei/leem-met-kalk zoals we ook in Chablis of de Côtes des Blancs van Champagne aantreffen. Bodemtype dat zich doorgaans vertaalt in rijkere aroma’s, wat beslist ook geldt voor deze cuvée die 12 maanden op eik en ‘sur lies’ (dus op zijn gistdroesem) lagerde.

Het resultaat is een complexe, vette wijn, zeker niet overdreven ‘oaky’, die ondanks zijn houtverblijf toch over die typische mineraliteit en aciditeit van de betere Sancerre beschikt. Nog jonge, heldere strogele kleur, gevolgd door een parfum van sinaasappelzeste, bergamot en mango, naast verse munt en koriander. Na een tijdje ook floraal geurend naar perzikbloesem en kamille. Een rijke wijn die zich daarna romig en sappig ontwikkelt in het glas, eerst met het exotisme van perzik, nectarine en mango, vervolgens vooral ook via een mooie mineraliteit en citrusfrisheid. Vleugje vanille in de lange finale. De eik valt nauwelijks te proeven, maar ondersteunt het fruit.

Kortom, zelfs Sauvignon Blanc-haters zullen met plezier deze volmondige, rijke Sancerre in hun glas ontvangen. Bij voorkeur rond 10-11°C, geserveerd bij o.a. eveneens rijkere bereidingen (mét saus) zoals kalfszwezeriken, kalfsgebraad, varkensrollade/haasje, fazant, Poulet de Bresse, Blanquette de veau, rijpe Comté of zelfs natuurgebakken ganzenlever.

Best drinken:
2017
Gastronomie:
Richtprijs:
€18.42