Daimon Blanco (Fermentado en Barrica)

Wat is ons ABC-systeem
Daimon
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Blanco (Fermentado en Barrica)
Jaartal:
2011
Regio:
Rioja
Land:
Spanje
Dominant druivenras:
Malvasia, Viura
Proefcommentaar:

Dat men in de klassieke appellatie Rioja ook stilaan wakker schiet en nieuwe smaakpaden durft bewandelen, bewijst deze sexy witte wijn. Bodegas Tobia lanceerde een drietal oogsten geleden dit nieuwe Daimon- gamma, geïnspireerd op Oudgriekse mythes. De oenologen maakten er komaf met het soms ellenlange vatverblijf dat in Rioja zo lang populair was en lieten deze cuvée o.a. drie maanden in Amerikaanse én Franse eiken barriques rusten, op de eigen droesem.

Die aanpak resulteert eerst in een bleekgele, fonkelende kleur maar vooral in een super-attractief en rijk boeket waarin rijpe nectarine, perzik, oranjebloesem, gegrilde hazelnoten, vanille, witte chocolade en amandelpasta om onze aandacht vechten. Eveneens behoorlijk romig en zelfs een vleugje exotisch qua smaak, met opnieuw impressies van nougat, nectarines, frangipane en witte perzik, maar tegelijk ook zeer levendig want voorzien van elegante zuren die deze fruitmaturiteit in bedwang houden. Licht-gerookte houttoets in de afdronk, met opnieuw vanille.

Schenk deze witte duivel rond 10°C, vooral bij gebakken of gerookte vis, romige pasta’s, scampi’s met curry, Aziatische stoomgerechtjes, kreeft in eigen nat en vegetarische schotels.

Best drinken:
2013 tot 2015
Gastronomie:
Richtprijs:
€9.20