Óscar Tobía (Tinto Reserva)

Wat is ons ABC-systeem
Óscar Tobía
Voeg toe aan iWish
Cuvée:
Tinto Reserva
Jaartal:
2007
Regio:
Rioja
Land:
Spanje
Dominant druivenras:
Tempranillo, Graciano
Proefcommentaar:

Ondanks zijn toch vorderende leeftijd, is dit nog een piepjonge, straffe Rioja. Dat blijkt al uit zijn intens dieprode, slijtageloze kleur, alsof de wijn pas gebotteld werd. En om de aroma’s en smaak écht te pakken, raden we aan hem zelfs een uurtje of twee vooraf te decanteren.

Dan pas toont zich immers het boeket, met zijn impressies van oosterse specerijen, grafiet,  kruidige ceder, tabak en vooral rijp zwart bosfruit. In mond: impressies van pure chocolade, bramen en blauwe bosbessen, pruimen en een licht-gekonfijte toets. Voeg daarbij de meer dan stevige tannines en de nog altijd zeer evidente houtlagering van de maar liefst 28 maanden op Franse en Hongaarse barriques, en het totaalplaatje is duidelijk: dit is een zeer geconcentreerde Rioja, die qua stijl zelfs meer neigt naar Ribera del Duero of Priorat.

Bij zo’n krachtige cuvée hoort natuurlijk ook een hartige, stevige keuken: wildstoofpotjes, everzwijn, pasta met rijke vleessaus, osso bucco, geroosterd rood vlees of hazerug. Bij voorkeur serveren rond 17°C.

Best drinken:
2011 tot 2016
Gastronomie:
Richtprijs:
€15.70